Udang Galah Masak : Udang galah memiliki saiz yang besar bahkan sampai sebesar tapak tangan orang dewasa.. Satu peket kecil berharga rm20, anggaran udang yang ada dalam 10 ekor. Ekor udang galah • paket mi megi serda merah (rebus kembang) • paket perencah & minyak mi megi serda • biji limau nipis (perah jus) • gula kabung thai (nise somtam) • sos ikan • filamen ketam • lobak merah (dihiris memanjang) 10 minit. Menu seterusnya ialah udang galah masak kerisik, menarik bukan? Masukkan udang tadi, berserta tomato dan lada merah yang telah dihiris tadi. Memang rezeki sangat nak makannya sebab musim perayaan.
Tahukah anda, sebenarnya, udang masak diraja ini mudah untuk disediakan. Tumis bawang merah dan bawang putih hingga naik bau. 3) kemudian masukkan sos tiram, sedikit kicap, sedikit air panas. Aroma dari daun kunyit sungguh harum dan menyelerakan. Hehehe… kalau korang dah jemu hadap megi udang galah atau udang galah masak lemak, apa kata korang try pulak buat udang galah telur masin.
Ini kerana didalam resepi asal ia tidak mempunyai sebarang cili, ia juga menggunakan buah keras yang lazimnya digunakan dalam masakan indonesia untuk memekatkan kuahnya. Minyak udang jangan dibuang, tumiskan kesemua bahan kisar sampai naik bau lepastu tutup api dapur. Resepi asal udang masak sos simple aku rujuk dari youtube tapi aku olah ikut selera aku masak. Little did we expect the prawn noodles and udang galah masak merah served here turned out to be the best we have ever tasted. Satukan semua bahan samping kecuali daun kunyit diracik halus. Nak keluar sendiri memag tak lah. Namun jangan ingat hanya setakat itu saja kemampuan seorang pemancing. Tahukah anda, sebenarnya, udang masak diraja ini mudah untuk disediakan.
Aroma dari daun kunyit sungguh harum dan menyelerakan.
Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa 7. Pastikan kamu memilih udang yang segar. Hari ini nana menyediakan masak lemak udang yang saya namakan masak lemak udang dr nana. Tapi rezeki kata orang tak pernah salah alamat kan. Resepi udang masak diraja merupakan hidangan kegemaran kesemua lapisan umur. Usually in kuching, people will only start their business on day 8 of chinese new year. Jadi nak panggil udang masak merah atau udang masam manis atau apa apa pun boleh lah, janji hepi dan tak menyusahkan sesiapa. Aroma daun kari menambahkan lagi kesedapannya. Dan biarkan sehingga udang bertukar warna oren. Minyak udang jangan dibuang, tumiskan kesemua bahan kisar sampai naik bau lepastu tutup api dapur. Satukan semua bahan samping kecuali daun kunyit diracik halus. Udang yang kurang bagus kualitasnya ditandai dengan kepala yang hampir lepas, tekstur udang yang lembek ketika dipegang, dan tercium bau yang amis. Resepi udang galah masak lemak cili api yang memang sangat sedap dan membuka selera.
Aku beli 2kg udang galah biru besar tapak tangan. Masukkan santan kotak pekat, serbuk kunyit, asam gelugor 6. Aroma dari daun kunyit sungguh harum dan menyelerakan. Aroma daun kari menambahkan lagi kesedapannya. Udang galah lagii!!!!.ishh sedapnyaa!!, hari tu masak lemak dengan timun, hari ni masak sos je.senang, lagi pun udang segar ni, kalau kita masak dan letak macam2 benda aneh, rasa asli si udang tu tak tau mana pegi.cepat cedok nasi kita makan sama2.
2) masukkan udang yang telah digoreng, masukkan lobak merah. Gulai udang galah masak lemak tempoyak. Semalam kak sue saja ikut abang man ke pasar borong selayang nak beli barang dapur sekali. Setelah air menggelegak dan udang menuju matang, masukkan irisan ketimun. Jangan lupa buang tahi udang 2. Aku beli 2kg udang galah biru besar tapak tangan. Dua hari lepas, rezeki kami sekeluarga nak makan udang galah dari jiran ana, man dan ida. Rasa berlemak dari susu serta mentega dan diseimbangkan dengan pedas cili padi.
Sedap di makan dengan nasi panas.
Masukkan santan kotak pekat, serbuk kunyit, asam gelugor 6. Sedap di makan dengan nasi panas. Pastikan kamu memilih udang yang segar. Rasa berlemak dari susu serta mentega dan diseimbangkan dengan pedas cili padi. Dua hari lepas, rezeki kami sekeluarga nak makan udang galah dari jiran ana, man dan ida. Resepi asal udang masak sos simple aku rujuk dari youtube tapi aku olah ikut selera aku masak. Tumis sehingga garing dan naik bau. Udang galah lagii!!!!.ishh sedapnyaa!!, hari tu masak lemak dengan timun, hari ni masak sos je.senang, lagi pun udang segar ni, kalau kita masak dan letak macam2 benda aneh, rasa asli si udang tu tak tau mana pegi.cepat cedok nasi kita makan sama2. Dan biarkan sehingga udang bertukar warna oren. Resepi udang masak diraja merupakan hidangan kegemaran kesemua lapisan umur. Resepi lauk ini dikongsikan di laman facebook oleh ariel juffry di laman facebook. Satu peket kecil berharga rm20, anggaran udang yang ada dalam 10 ekor. Lihat juga resep sop udang galah enak lainnya.
Tahukah anda, sebenarnya, udang masak diraja ini mudah untuk disediakan. Contoh, masa nana memasak masak lemak udang, saya menyarankan nana memasak masak lemak cili padi stail nogori, tetapi dia memilih cara dia sendiri. Jom layan resepi mudah dan sedap ini. Tapi rezeki kata orang tak pernah salah alamat kan. Menu seterusnya ialah udang galah masak kerisik, menarik bukan?
Masukkan udang tadi, berserta tomato dan lada merah yang telah dihiris tadi. Jangan lupa buang tahi udang 2. Little did we expect the prawn noodles and udang galah masak merah served here turned out to be the best we have ever tasted. Masukkan juga sos tomato/air asam jawa. Nak keluar sendiri memag tak lah. Dihidangkan bersama nasi dimakan waktu tengah hari mahupun sebagai makan malam. It was chinese new year day 5 so the demand was low and the prawns availability was limited. Hehehe… kalau korang dah jemu hadap megi udang galah atau udang galah masak lemak, apa kata korang try pulak buat udang galah telur masin.
Udang galah dibasuh bersih, kerisik 3 sudu besar, cili kering diblend, bawang besar 3 labu, bawang putih 4 ulas,
2) masukkan udang yang telah digoreng, masukkan lobak merah. Udang galah masak sos simple. Udang galah lagii!!!!.ishh sedapnyaa!!, hari tu masak lemak dengan timun, hari ni masak sos je.senang, lagi pun udang segar ni, kalau kita masak dan letak macam2 benda aneh, rasa asli si udang tu tak tau mana pegi.cepat cedok nasi kita makan sama2. Aroma dari daun kunyit sungguh harum dan menyelerakan. Dihidangkan bersama nasi dimakan waktu tengah hari mahupun sebagai makan malam. Lepastu masak sambal sos masam manis. Dua hari lepas, rezeki kami sekeluarga nak makan udang galah dari jiran ana, man dan ida. Usually in kuching, people will only start their business on day 8 of chinese new year. Hari ini nana menyediakan masak lemak udang yang saya namakan masak lemak udang dr nana. Tapi rezeki kata orang tak pernah salah alamat kan. Little did we expect the prawn noodles and udang galah masak merah served here turned out to be the best we have ever tasted. Jadi nak panggil udang masak merah atau udang masam manis atau apa apa pun boleh lah, janji hepi dan tak menyusahkan sesiapa. Udang galah perlu di goreng separuh masak sampai habis.